Veřejným mužem 2015 se stal bojovník proti rakovině Peter Frühauf

peter_fruhauf

LOM vyhlásil již posedmé výsledky ankety Veřejný muž. Vítězem byl v internetovém hlasování zvolen hokejista Peter Frühauf, který byl nominován za boj proti rakovině varlat. Sám tuto nemoc porazil a následně s kolegy inicioval projekt Zdraví muže třetího tisíciletí.

Druhé místo v roce 2015 obsadil politik Strany zelených a veřejný aktivista Michal Berg za důležitou veřejnou roli v lavině české dobrovolnické pomoci uprchlíkům v Maďarsku, Srbsku a Chorvatsku.

Třetí místo patří evangelickému faráři Mikuláši Vymětalovi, který byl nominován za dlouhodobou práci pro romské komunity a vytrvalé působení v iniciativě Nenávist není řešení.

„V letošním ročníku ankety uspěli muži, kteří projevili určitý druh odvahy v mezních životních situacích. Peter Frühauf měl možná štěstí, že se na jeho nádor přišlo v čas. Posléze se ovšem i přes náročnou léčbu dokázal vrátit k hokeji a především se nebojí o své zkušenosti mluvit a předávat ji dál. Michala Berga a Mikuláše Vymětala zase lidé ocenili v souvislosti s palčivým tématem uprchlické krize. Oba projevili odvahu říkat a dělat to, co považují za správné, i když pomoc migrantům není v naší společnosti zrovna v kurzu. Více takových mužů v roce 2016!“ říká k letošním výsledkům ankety ředitel LOMu Martin Jára.

Veřejný muž je anketa, jejímž cílem je poukázat na pozitivní mužské vzory ve společnosti a symbolicky ocenit jejich záslužnou práci. Tento čestný titul v minulých letech získali například známý kavárník Ondřej Kobza, „lékař bez hranic“ Jan Trachta, starosta Prahy 7 Jan Čižinský nebo známý whistleblower Libor Michálek.

„Nápad ocenit muže, který se angažuje ve veřejném prostoru, nám přijde velmi potřebný. Veřejný muž stojí v kontrastu k soutěžím, ve kterých se mužství redukuje na svaly a bohatství. My chceme ocenit muže, kteří jsou originální, odvážní, otevření a odpovědní,“ vysvětluje smysl ankety Martin Jára.

Kontakt pro média: Martin Jára, martin.jara@ilom.cz, tel. 603467289

Výsledky ankety: