Je násilí na ženách jen ženské téma? Téměř polovina mužů chce být součástí řešení.

2012_10_21_132134

25. listopadu si připomínáme Mezinárodní den proti násilí na ženách. Liga otevřených mužů (LOM) se připojuje k organizacím i jednotlivcům po celém světě při šíření myšlenky, že je násilí na ženách nepřijatelné. LOM také vyzývá k aktivnímu zapojení mužů do řešení problému. Podle posledního výzkumu by se do kampaně proti násilí na ženách bylo ochotných zapojit až 43 % z nich.

„Boj proti domácímu násilí vyžaduje aktivní zapojení mužů. Je potřeba, aby muži řekli násilí ve vztazích jasně a veřejně: NE,“říkák tématu ředitel LOMu Martin Jára. Podle nejnovějšího výzkumu, který byl v červnu 2015 realizován na reprezentativním vzorku 1008 respondentů, vyjádřilo ochotu zúčastnit se kampaně zaměřené proti násilí na ženách 43 % mužů. Výzkum provedl LOM ve spolupráci s agenturou Nielsen Admosphere za finanční podpory Úřadu vlády ČR.

„Ukazuje se, že muži chápou násilí na ženách také jako své téma. A to napříč sociodemografickým spektrem. Mladí i straší muži. Svobodní, ženatí i rozvedení. Bezdětní i tátové od rodin. Všichni shodně deklarují svůj negativní postoj k násilí na ženách. Tento postoj jsou ochotní vyjadřovat také veřejně,“ říká sociolog Josef Petr, jeden z autorů výzkumu.

Liga otevřených mužů je u nás od roku 2009 patronem kampaně Bílá stužka, která se v zahraničí i v ČR stala symbolem boje mužů proti násilí na ženách. Kampaň podpořily také některé známé osobnosti veřejného života. Například boxer Lukáš Konečný, starosta Prahy 7 Jan Čižinský nebo publicista a internetový vydavatel Ján Simkanič.

„Nošením bílé stužky mohou muži deklarovat svůj postoj, že se staví proti jakémukoli druhu násilí na ženách a dětech. Soustředíme se také na muže, kteří svou agresi nezvládají a nebojí se to přiznat. Nabízíme jim poradenství i tematické kurzy, na kterých mají možnost naučit se svůj vztek poznat a zkrotit,“ uzavírá Martin Jára.

Liga otevřených mužů

LOM se zaměřuje na zvyšování kvality života mužů. Jeho posláním je podporovat aktivní přístup mužů k osobnímu rozvoji a zdraví, k zodpovědnému partnerství a rodičovství, k profesní seberealizaci a ke společenské angažovanosti, zejména na poli rovných příležitostí žen a mužů. Nabízí mužům poradenství, kurzy a outdoorové akce. Kvalitní život mužů podporuje také pomocí expertních, mediálních i politických aktivit. LOM čerpá z přímé práce s muži, z vlastní expertní činnosti, z výzkumů a z příkladů dobré praxe v ČR i v zahraničí. Více na www.ilom.cz

Kontakt pro novináře: Josef Petr, 728 563 768, josef.petr@ilom.cz

Základní výstupy z výzkumu lze nalézt zde: http://ilom.cz/muzska-perspektiva/

Projekt Mužská perspektiva v oblasti rovných příležitostí žen a mužů je realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro rovnost žen a mužů.

logo_urad_vlady