Den otců si pomalu nachází místo v českém kalendáři.

tata-2

Tátafest slaví své 10. narozeniny!

Třetí červnová neděle patří již tradičně oslavám otcovství. Den otců pochází z USA a poprvé se slavil už v roce 1910. S nápadem na jeho vznik přišla vděčná dcera – Sonora Smart Dodd, jejíž otec se po smrti své ženy sám staral o pět dětí.

U příležitosti Dne otců se i letos po celé ČR koná neformální happening Tátafest, který letos slaví své 10. narozeniny. Letošní ročník se tradičně koná pod záštitou a s podporou Ministerstva práce a sociálních věcí. Mediálním partnerem akce je Rádio Impuls.

„Chceme upozornit na to, že otcové jsou důležití pro děti, rodiny i společnost. A že si zaslouží svůj svátek,“ říká Martin Jára, ředitel Ligy otevřených mužů (LOM), která je společně s Unií center pro rodinu a komunitu hlavním iniciátorem Tátafestu.

V Praze se akce koná v neděli 19. června od 14:00 na palubě lodi Cargo Gallery na Rašínově nábřeží. Palubu rozezní kapely Tata bojs a Callnowblues. V průběhu odpoledne bude také vyhlášeno ocenění „Táta roku“, které může získat každý aktivní táta, jehož nominují například jeho blízcí nebo spolupracovníci. Vstupné na palubu činí 200 Kč pro dospělé. Děti do 15-ti let mají vstup zdarma. Všichni příchozí tátové navíc dostanou tátovské tričko.

Akce je určená především mužům – otcům, ale je přístupná i pro širokou veřejnost. Kromě Prahy se koná tradičně také na mnoha dalších místech v ČR. Například v Ostravě, Brně, Olomouci, Plzni, Frýdlantu, Chrudimi nebo Krásné Lípě.

„Den otců vnímám jako významný svátek, protože poukazuje na to, jak je role otce ve výchově dětí důležitá. Žijeme ve společnosti, ve které bohužel není příliš prestižní věnovat většinu svého času rodině. Dlouhodobá péče o děti také komplikuje rozvoj pracovní kariéry. Proto si vážím mužů, kteří se nebojí rozdělit si péči o děti s partnerkou rovným dílem nebo se rozhodnou zasvětit část svého života péči o druhé. Správný chlap se prostě o své děti stará,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

„Tentokrát máme na Den otců rozhodně co slavit. Dlouhodobě tvrdíme, že si tátové zaslouží i podporu od státu. Letos jim ji vláda přislíbila v podobě otcovské,“ dodává Martin Jára.

Návrh otcovské dovolené, který pochází z dílny MPSV nově počítá se zavedením 7 dnů státem hrazeného volna pro otce v období kolem narození dítěte. Přijetí otcovské dovolené, která je v EU běžným standardem, podporuje také většina lidí v ČR. Podle průzkumu agentury Nielsen Admosphere, a.s. pro Ligu otevřených mužů má otcovská podporu 93 % mužů i žen.

Liga otevřených mužů
LOM se zaměřuje na zvyšování kvality života mužů. Jeho posláním je podporovat aktivní přístup mužů k osobnímu rozvoji a zdraví, k zodpovědnému partnerství a rodičovství, k profesní seberealizaci a ke společenské angažovanosti, zejména na poli rovných příležitostí žen a mužů. Nabízí mužům poradenství, kurzy a outdoorové akce. Kvalitní život mužů podporuje také pomocí expertních, mediálních i politických aktivit. LOM čerpá z přímé práce s muži, z vlastní expertní činnosti, z výzkumů a z příkladů dobré praxe v ČR i v zahraničí. Více na www.ilom.cz

Kontakty a další informace:

Lukáš Talpa, m: 603 219 926, lukas.talpa@ilom.cz

weby: www.tatafest.cz ; www.ilom.cz